HRASTNIK

Melkman en Zoon BV _Hrastnik

In 1860 werd in het kleine stadje Hrastnik een glasfabriek gebouwd en in iets meer dan een decennium groeide het uit tot een van de grootste glasblazerijen van de toenmalige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Tegen het einde van de eeuw specialiseerde de glasblazerij zich in drie glasproductlijnen – glaswerk, verpakkingen en verlichtingsglas, terwijl de manuele productie plaats maakte voor industriële processen met behulp van persen en semi-automatische machines.

In 2005 werd de productlijn verpakkingsglas verplaatst naar een gloednieuwe fabriek, gebouwd volgens de normen van de beste beschikbare techniek voor de industrie volgens EU-aanbevelingen.

In 2010 werd de heer Andrej Božič de algemeen directeur van Steklarna Hrastnik. Onder zijn leiding slaagde Steklarna Hrastnik erin zijn bedrijfsactiviteiten te stabiliseren, verkoopstrategieën te hervormen en zich te richten op de productie van luxeglasproducten die op de markt worden gebracht onder zijn eigen handelsmerk. Het is bekroond met het ‘Gezinsvriendelijke’ certificaat, richtte een competentiecentrum op voor het opleiden en trainen van zijn medewerkers en concentreerde zich op onderzoek en ontwikkeling. Het heeft ook het R & D-centrum ‘Nieuwe materialen’ opgericht, dat nanomaterialen bestudeert die in glas worden gebruikt en op zoek is naar nieuwe oplossingen om de productie verder te automatiseren.